Orhangazi Mah. Isıso San. Sitesi 15.Yol Sk. No:13 Esenyurt/İstanbul

Sokak Lambaları Nasıl Çalışır? Özellikleri Nelerdir?

Sokak lambaları nasıl çalışır sorunuza yanıt verecek olursak günümüzdeki aydınlatma teknolojisinden yola çıkmamız gerekir. Sokak lambalarında genellikle cadmium sulfid(CdS)’den yapılmış fotodirençler kullanılmaktadır. Gün ışığı azaldıkça fotodirencin direnç değeri artarak devreden daha fazla akım geçmesine neden olmaktadır. Işık miktarı arttıkça da direnç değerinin azalması ve daha fazla akım geçişinin olması söz konusudur.

Sokak lambası çalışırken akımdaki değişiklik röle üzerinde de değişikliklere neden olur. Elektromanyetik anlamına gelen röle, enerji aldığında kontaklarına konum değişikliği yaptırmaktadır. Sisteme bağlı olan röle akım değeri değiştiği için bu kontaklar hareket etmektedir. Açık olan kontaklar kapanır, kapalı olan kontaklar ise açılır.

Yol lambası çalışma sistemi sırasında havanın kararmasıyla birlikte fotodirenç değerinin artması söz konusudur.

Röleye gelen akım azalır. Rölenin enerjisi kesilir. Açık olan kontaklar kapalı hale geçerek lambayı yakar. Sabah olduğunda ise, fotodirencin değeri azalır. Röleye geçen akım miktarı artar. Röle tekrar enerjilenir. Lambalara bağlı olan kontağı açar. Böylece lambalara akım gitmez. Lamba söner.

Sokak Lambaları Kendi Kendine Nasıl Yanar?

Sokak lambası özellikleri arasında kendi kendine yanma özelliği en bilindik olandır. Güneşin batmasına yakın yanan sokak lambaları, otomatik bir sistem yardımıyla kendiliğinden yanar. Her yol lambası üzerinde ya da içinde çevredeki ışık miktarını algılayan bir cihaz vardır. Bu cihaza fotosel denmektedir. Fotosel, etrafında ışık olduğunda elektrik akımına izin vermeyen bir cihazdır. Dolayısıyla yol lambaları gündüz yanmaz.

Sokak Lambası Çeşitleri ve Özellikleri

Günümüzde sokak lambası olarak;
• Alçak basınçlı sodyum buharlı lambalar
• Yüksek basınçlı cıva buharlı lambalar
• Metal Halide (metal buharlı ) lambalar kullanılmaktadır.

Yol lambası çeşitleri kurşun ve cıva gibi metaller içerdiğinden çevreye zararlıdır. Ancak LED sokak lambaları çevreye dost ürünlerdir. LED’ler aynı zamanda renkleri, harcadıkları enerji ve kullanım ömürleriyle de pek çok avantaj sağlamaktadırlar.

Sokak lambası nasıl çalışır sorunuza özelliklerini detaylandırarak yanıt verelim. LED yol armatürleri ısı özellikleri sayesinde uzun ömürlü çalışırlar. Ayrıca led teknolojisi bilindiği gibi sürücü devreleriyle kontrol edilir ve devreler özellikle şebekeye üzerinde oluşacak harmoniklerin azaltılması için önemli bir etkiye sahiptir. Harmonik, alternatif akımın en önemli özelliği tam, düzgün ve temiz bir sinüs dalga şeklinden uzaklaşmasıdır. LED armatürlerin akım gerilim karakteristiği lineer olmadığı için harmonikler oluşabilir. Bu durum için de PFC kullanılır ve ana sürücü devresi şebekeden tamamen izole edilerek sorun ortadan kaldırılır.

LED sokak lambaları çalışırken sabit akım kullanarak daha uzun süre çalışır. Böylece maliyetleri de düşürür. LED sokak armatürü görüş netliği sağladığı için yol çevresindeki hareketlerin ve yayaların daha net görülmesini sağlar. Bu durum da sürücülerin yol hakimiyetlerini arttırır. Yol lambaları günümüzde LED teknolojisiyle birlikte hem üreticisine hem de kullanıcısına yarar sağlamaktadır. Çevre dostu led sokak lambalarının gittikçe kullanım alanı artacaktır.

Bir Cevap Yazın